Laden Evenementen

Kenniscafé: Het Achterhoekse landschap

  • Dit event is voorbij.
Zodra je de rivier de IJssel over bent en een Achterhoeks landweggetje volgt merk je het direct. De weg is niet recht. Hij slingert. Langs grote bomen, door bossen en om boerderijen heen. Om de zoveel meter verandert het uitzicht. Dat is wat het Achterhoekse landschap zo bijzonder aantrekkelijk maakt. Aardwetenschapper Dick Brus vertelt in het Kenniscafé van de Koppelkerk meer over het ontstaan van dit landschap op zaterdag 16 september.

In de lezing zal Dick Brus de nadruk leggen op de geomorfologie, d.w.z. het reliëf en de terreinvormen van het Achterhoekse land. De belangrijkste processen die de vorm van het aardoppervlak bepalen passeren de revue, zoals bewegingen van de aardkorst langs breuken en erosie en sedimentatie door rivieren, landijs, en wind. Opmerkelijk is dat we hiervoor niet naar verre oorden hoeven af te reizen. Voor een geoefend oog zijn de sporen van een groot aantal van deze processen ook in het Achterhoekse landschap zichtbaar. Het herkennen van de terreinvormen en kennis van hoe deze terreinvormen zijn ontstaan draagt bij aan de beleving van het Achterhoekse landschap.

Bij voldoende animo krijgt de lezing de volgende ochtend een vervolg. Op de fiets ontdekt men samen met Dick Brus met eigen ogen de kenmerken en ontstaansgeschiedenis van het Achterhoekse landschap.

Wanneer?

Datum:
16 september 2017
Tijd:
20:00 - 22:00
 

Waar?

Koppelkerk
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken