Laden Evenementen

Tegenlicht Meet Up: Ons dagelijks brood

  • Dit event is voorbij.
Nederlanders telt ruim 1 miljoen zelfstandigen zonder personeel. Vier op de vijf zzp’ers heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een tikkende tijdbom onder ons sociale stelsel? Op vrijdag 8 september gaan we bij de Tegenlicht Meet Up Bredevoort in de Koppelkerk in gesprek over een mogelijke oplossing: het Broodfonds.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) verzekert de inkomensgevolgen van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Heb je als zzp-er helemaal niets geregeld en je kunt vanwege ziekte of ongeval niet meer werken, dan rest uiteindelijk de bijstand.

Er is een alternatief: het broodfonds. Een nieuw soort arbeidsongeschiktheidsverzekering gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Een broodfonds is een concrete manier om, vertaald in geld, voor je naasten te zorgen wanneer het onverhoopt nodig is. Steeds meer ondernemers en zelfstandigen verenigen zich in broodfondsen. Ze sparen door middel van giften voor elkaar. Op dit moment zijn er ongeveer 250 broodfondsen door heel Nederland verspreid. Het zijn groepen van twintig tot maximaal vijftig mensen met heel diverse beroepen. In de Achterhoek bijvoorbeeld in Winterswijk (www.broodfondswinterswijk.nl).

Aan de andere kant zijn er politieke partijen die een verplichte AOV voor zelfstandigen in hun verkiezingsprogramma hebben opgenomen. En er ook vast een punt van maken tijdens de formatieonderhandelingen. Of vinden dat iedereen moet meebetalen aan de financiering van de verzorgingsstaat. En wat vinden de commerciële verzekeringsmaatschappijen ervan? Hoe hoger de premie, hoe hoger de uitkering? En sluiten ze risico’s uit?

In deze eerste Tegenlicht Meet Up van het nieuwe seizoen baseren we ons op de Tegenlicht-uitzending van zondag 3 september: “Ons dagelijks brood”. We hebben twee gasten gevraagd de discussie met u aan te zwengelen:

  • Ubel Zuiderveld (voorzitter van Broodfonds Winterswijk)
  • Jurgen van de Kamp (directeur Fivaris, onafhankelijk financieel adviesbureau te Aalten).

Daarnaast zoeken we commentaar vanuit de kringen van de vakbond. Moderator deze avond is Joop Wikkerink.

Aanvang: om 19.00 uur start de Tegenlicht-uitzending; om 20.00 uur start de Meet Up.

Ubel Zuiderveld

Ubel Zuiderveld

Voorzitter van Broodfonds Winterswijk

Jurgen van de Kamp

Jurgen van de Kamp

Directeur Fivaris, onafhankelijk financieel adviesbureau te Aalten

Joop Wikkerink

Joop Wikkerink

Moderator VPRO Tegenlicht Meet Up Bredevoort

Wanneer?

Datum:
8 september 2017
Tijd:
20:00 - 22:00
 

Waar?

Koppelkerk
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken