Laden Evenementen

Kunstlezing: Jean Arp & De Stijl

  • Dit event is voorbij.

Voor het eerst in ruim vijftig jaar wordt er een grote overzichtstentoonstelling gewijd aan het werk van Jean Arp (1886-1966) in het Kröller-Müller Museum. Met de titel Arp: The Poetry of Forms opent de expositie op 20 mei. Sculpturen, reliëfs en werken op papier worden getoond naast poëzie en geschriften. Omdat deze mooie expositie in dit jaar van De Stijl om een inleiding vraagt, houdt kunsthistorica Maria Driessen een verdiepende lezing in de Koppelkerk op zaterdag 10 juni.

Arp was een zeer veelzijdig kunstenaar en hij was van grote betekenis voor de ontwikkeling van de moderne kunst in de eerste decennia van de twintigste eeuw. Hij maakte actief deel uit van stromingen zoals dada, het surrealisme en Abstraction-Création. Zijn maatschappelijke engagement was medebepalend voor de keuzes die hij maakte als beeldend kunstenaar.

En niet geheel toevallig kende hij Theo van Doesburg (1883-1931), één van de oprichters van De Stijl. Het is tot een samenwerking gekomen tussen Van Doesburg en Arp samen met zijn vrouw Sophie Taeuber-Arp (1889-1943). De transformatie van de Aubette in Straatsburg tot een diverse uitgaansgelegenheid was een uitdagende opdracht voor het echtpaar Arp en zij vroegen Van Doesburg erbij. Hij greep zijn kans en zo ging De Stijl internationaal!

De lezing biedt een uitgelezen kans meer kennis op te doen over het werk van Jean Arp en de (turbulente) tijd waarin hij leefde. Omdat hij grensoverschrijdend dacht en op internationaal niveau werkte, kan hij beschouwd worden als invloedrijk en van belang tot op de dag van vandaag voor de beeldende kunst en vormgeving.

Wanneer?

Datum:
10 juni 2017
Tijd:
20:00 - 22:00
 

Waar?

Koppelkerk
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken