Laden Evenementen

Literair Café: Rijpstra’s ondergang

  • Dit event is voorbij.
Op 4 en 5 mei staan wij stil bij de oorlogsslachtoffers en onze bevrijding. Om die reden staat het komende Literair Café van de Koppelkerk stil bij de oorlog met een bijzondere en Achterhoekse oorlogsgeschiedenis. Op vrijdag 28 april geeft Arend Hulshof een lezing over zijn boek ‘Rijpstra’s ondergang: het lot van een burgemeester in oorlogstijd’. Het boek werd vorige maand bekroond met de titel ‘Beste boek van Achterhoek en Liemers 2016’.

In Zelhem wordt oud-burgemeester Rijpstra herinnerd als verzetsheld en slachtoffer van het naziregime. In december 1944 stierf hij in een buitenkamp van concentratiekamp Neuengamme. Veel minder bekend is dat Rijpstra, als een typische burgemeester in oorlogstijd, nu en dan ook meewerkte met de bezetter en anti-Joodse maatregelen uitvoerde. Is de postume verering van Rijpstra wel terecht?

Achterkleinzoon Arend Hulshof onderzocht waarom zijn overgrootvader op het ene moment Duitse bevelen opvolgde, om er op een ander moment tegen in te gaan. Het boek beschrijft de zoektocht naar het ware verhaal achter de mythe. Door middel van archiefonderzoek, gesprekken met deskundigen en ooggetuigen en het bezoeken van de plekken waar de gebeurtenissen zich hebben afgespeeld, reconstrueert hij de ingewikkelde werkelijkheid waarin zijn overgrootvader moeilijke beslissingen moest nemen. Zo komt het begrip ‘burgemeester in oorlogstijd’ aan de hand van een individueel verhaal tot leven.

Behalve auteur is Arend Hulshof ook hoofdredacteur van Wordt Vervolgd, het mensenrechtenmagazine van Amnesty International.

Wanneer?

Datum:
28 april 2017
Tijd:
20:00 - 22:00
 

Waar?

Koppelkerk
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken