Laden Evenementen

Tegenlicht Meet Up: Het superieure Westen?

  • Dit event is voorbij.
>

Evenement Navigatie

Tot vandaag was de wereldgeschiedenis een westers gecentreerde onderneming: iedereen zou moeten zijn zoals wij, of tenminste moeten worden zoals wij. In de Tegenlicht Meet Up op vrijdag 17 maart in de Koppelkerk in Bredevoort gaan we in gesprek over de nieuwe machtscentra in het Midden-Oosten en Oosten. Wat zijn de gevolgen van deze nieuwe machtsverhoudingen voor ons westerse zelfbeeld?

In de Tegenlicht-aflevering De nieuwe zijderoute stelt de Britse historicus Peter Frankopan dat het Westen zich volledig vervreemd heeft van de rest van de wereld. Het oude Europa is in verval en de economische voorspoed in Azië, Afrika en Zuid-Amerika gaat aan onze neus voorbij. Deze nieuwe ontwikkelingen zagen we niet aankomen en we weten ons er geen raad mee. Logisch, zegt Frankopan, want wij zijn het product van onze eigen zelfoverschatting, onze diepgewortelde arrogantie en ons intrinsiek gebrek aan zelfreflectie. Het machtscentrum verschuift langs de lijnen van de nieuwe zijderoute, van west naar oost. Hoe moeten wij ons als Westen aanpassen aan deze nieuwe wereldorde?

Hoe kijken mensen ernaar die zelf in het nieuwe machtscentrum gewoond en gewerkt hebben? Te gast is oud-Aaltenaar Madelon Nijman die samen met haar partner jarenlang als expat woonde en werkte in Oman en Brunei voor Shell. Madelon kent de verhoudingen en opvattingen aldaar – van de lokale bevolking, tot die van expats en van grote bedrijven. Daarnaast is oud-Aaltenaar Benno Grevers te gast. Benno is in zijn beroepsleven al jarenlang werkzaam op allerlei ambassades, waaronder in het Midden-Oosten.

Voorafgaand aan de discussie is het mogelijk om de uitzending samen te bekijken. De aflevering wordt vanaf 19.00 uur getoond, maar hij is ook online terug te kijken. Aansluitend om 20.00 uur gaan we samen in gesprek over dit onderwerp. Praat en denk mee in de Koppelkerk en laat je inspireren door de ervaringen van onze gasten. Moderator deze avond is Siebrand Miedema.

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
Aanvang: 17 maart vanaf 19.00 uur
Entree: vrij

Wanneer?

Datum:
17 maart 2017
Tijd:
19:00 - 22:00
 

Waar?

Koppelkerk
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken