Laden Evenementen

Expositie: De schoonheid van verval

  • Dit event is voorbij.

Vervallen huizen, verlaten fabriekspanden, de natuur in ontbinding en roestend ijzer: het zijn de centrale inspiratiebronnen voor de nieuwe expositie die vanaf 3 maart te zien is in de Koppelkerk. Vijf kunstenaars, uit Nederland en Duitsland, tonen – in een gelijknamige expositie – de schoonheid van verval.

Roosmarijn ten Hoopen (1987) laat zich voor haar schilderijen inspireren door het aangezicht van vervallen gebouwen. Voor haar werk maakt zij dankbaar gebruik van Google Street View. Vooral de Amerikaanse ‘spookstaten’ Detroit en Michigan zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie. Haar werk legt de spanning bloot tussen de fragiliteit van het menselijk product en de onbedwingbare kracht van de natuur.

De Duitse kunstenares Anne Thoss (1949) verbergt voorstellingen van verval in kleine roestige ‘Bilderkisten’ die het publiek zelf kan openen en sluiten. In de kistjes heeft ze op linnen of op metaal voorstellingen geschilderd met titels als ‘Zerfall der Zeit’ of ‘Flucht und Freiheit’.

Verroeste en verweerde objecten spelen de hoofdrol in het werk van designer Ingo Krasenbrink (Bocholt, 1954). In zijn serie ‘Was übrig bleibt’ transformeren vorm en kleur samen met oude metalen tot een geheel nieuw aangezicht.

De schilderijen van Louis Nijhuis (Winterswijk, 1949) spruiten voort uit fantasie en werkelijkheid. Met onderwerpen als de ‘Val van Rome’, ‘Winterswijk aan Zee’, de ’Oorlog in Syrië’ wordt een gevoel van dreiging opgeroepen als waarschuwing voor ondergang en verval.

Wil Westerweel uit Zutphen is een urbexfotograaf. Bij ‘urban exploring’ draait het om het fotograferen en documenteren van zogenaamde ‘verboden plaatsen’. Wil Westerweel legt oude treinen, vervallen kerken en andere oude monumenten vast in een unieke verstilde sfeer. Zijn werk is zeer ruimtelijk van opzet en indrukwekkend van aard.

De expositie ‘De schoonheid van verval’ is tot en met 2 april iedere vrijdag tot en met zondag te bezichtigen van 11.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt € 5,- incl. een kop koffie of thee.


Koppelkerk präsentiert ‘Die Schönheit des Verfalls’

Verfallene Häuser, verlassene Fabriksgebäude, Natur, in Auflösung begriffen ist, und rostendes Eisen: das sind die zentralen Inspirationsquellen für die neue Ausstellung, die ab 03. März 2017 in der Koppelkerk zu sehen ist. Fünf Künstler, aus den Niederlanden und Deutschland, zeigen – in einer gleichnamigen Ausstellung – die Schönheit des Verfalls.

Roosmarijn ten Hoopen (1987) lässt sich für ihre Gemälde durch das Betrachten von verfallenen Gebäuden inspirieren. Für ihre Arbeiten macht sie dankbar Gebrauch von Google Street View. Vor allem die Amerikanischen ‘Gespenster-städte’ Detroit und Michigan sind ein unerschöpflicher Quell von Inspiration. Ihre Arbeiten legen die Spannung bloß zwischen der Zerbrechlichkeit des menschlichen Produkts und der unbezwingbaren Kraft der Natur.

Die Deutsche Künstlerin Anne Thoss (1949) versteckt Darstellungen von Verfall in kleinen rostigen ‘Bilderkisten’, die das Publikum selbst öffnen und schließen kann. In den Kistchen hat sie Darstellungen auf Leinen oder auf Metall gemalt mit Titeln wie ‘Zerfall der Zeit’ oder ‘Flucht und Freiheit’.

Verrostete und verwitterte Objekte spielen die Hauptrolle im Werk des Designers Ingo Krasenbrink (Bocholt, 1954). In seiner Serie ‘Was übrig bleibt’ verwandeln sich Form und Farbe gemeinsam mit alten Metallen zu einem gänzlich neuen Anblick.

Die Gemälde von Louis Nijhuis (Winterswijk, 1949) entsprießen aus Phantasie und Wirklichkeit. Mit Gegenständen wie ‘Der Fall Roms’, ‘Winterswijk am Meer’, der ’Krieg in Syrien’ wird ein Gefühl von Bedrohung wach gerufen als Vorhersage von Untergang und Verfall.

Wil Westerweel aus Zutphen is ein Urbexfotograf. Bei ‘urban exploring’ geht es um das Fotografieren und Dokumentieren von sogenannten ‘verbotenen Orten’. Wil Westerweel hält alte Züge, verfallene Kirchen und andere alte Monumente in einem einzigartig beruhigten Stil fest. Seine Arbeiten wirken sehr räumlich und sind in ihrer Art sehr beeindruckend.

Die Ausstellung ‘Die Schönheit des Verfalls’ ist bis einschließlich 02. April 2017 jeweils von Freitag bis Sonntag zu besichtigen von 11.00 bis 17.00 Uhr. Der Eintritt kostet 5,– € inkl. einer Tasse Kaffee oder Tee.

Wanneer?

Datum:
3 maart 2017 t/m 2 april 2017
Openingstijden:
Vrijdag: 00:00 - 23:59
Zaterdag: 00:00 - 23:59
Zondag: 00:00 - 23:59
 

Waar?

Koppelkerk
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken