Laden Evenementen

Tegenlicht Meet Up: Recht voor allen

  • Dit event is voorbij.

Van de ruim 7 miljard mensen in de wereld hebben er 4 miljard geen toegang tot het recht. Een gang naar de rechter ligt voor velen niet binnen handbereik, omdat het te duur is, omdat het systeem traag werkt, of omdat men opziet tegen ingewikkelde juridische procedures. Is ons rechtssysteem toe aan vernieuwing en democratisering? Vrijdagavond 16 december gaan we in de Koppelkerk in Bredevoort in discussie over deze kwestie aan de hand van de Tegenlicht-aflevering ‘Recht voor allen’.

Verrassend genoeg wijst het Afrikaanse land Kenia ons de weg in de mogelijke vernieuwing van het recht. Kenia is een zeer ondernemend land met veel hoogopgeleide inwoners. Velen van hen willen een eigen bedrijfje starten, maar zitten niet te wachten op de trage afhandeling van juridische vragen. Van onderaf is er behoefte aan een simpeler en sneller rechtssysteem, waar iedereen toegang toe heeft.

Maar hoe innoveer je een taai systeem als het recht? Vele van deze vernieuwingen gaan via de technologie.Zo is in Kenia een SMS-dienst ingevoerd om het iedereen mogelijk te maken juridische vragen te stellen aan advocaten via de mobiele telefoon. Zelfs op de meest afgelegen plekken in Kenia wordt de gewone burger zo toegang verleend tot het recht. Ook zijn in (achterstands)wijken en gevangenissen juridische vrijwilligers (zogenaamde paralegals) aangesteld als eerste hulpverleners bij juridische kwesties zoals ontslag of geweldpleging. Op deze en vele andere manieren probeert men in Kenia de kloof tussen de gewone burger en het rechtssysteem te dichten.

Maar niet alleen in Kenia is de drempel tot het rechtssysteem te hoog. Ook in Nederland is vooruitgang te boeken. Bij deze Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk gaan we met elkaar in gesprek hoe ons rechtssysteem kan worden vernieuwd en gedemocratiseerd. Advocate Petra Hoezen en jurist Kevin Wevers zijn aanwezig om deel te nemen aan de discussie. De VPRO Tegenlicht-aflevering ‘Recht voor allen’ is hier terug te kijken.

Entree: vrij

Wanneer?

Datum:
16 december 2016
Tijd:
20:00 - 22:00
 

Waar?

Koppelkerk
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken