Laden Evenementen

Kenniscafé: Kerst in de kunst

  • Dit event is voorbij.
Op zaterdagavond 10 december geeft kunsthistoricus Paul le Blanc een lezing in het maandelijkse Kenniscafé van de Koppelkerk, getiteld: ‘Kerst in de kunst: over volksverhalen en visioenen’.

De gegevens die de Bijbel verstrekt over de geboorte van Christus zijn door de kunstenaars al in een vroeg stadium als te summier ervaren om uitdrukking te kunnen geven aan de gevoelens van vertedering die deze gebeurtenis in ieders harten opriep. Rondom de geboorte van Christus zijn in de loop der tijden dan ook een groot aantal volksverhalen en apocriefe evangeliën ontstaan. Samen met een aantal visionaire onthullingen zijn zij van grote invloed geweest op de manier waarop het kerstgebeuren is afgebeeld.

Waar komen de os en de ezel vandaan, terwijl de evangelietekst daar geen melding over maakt? Waarom wordt de geboorte nu eens in een grot, dan weer in een stal gesitueerd? Waarom is een gedeelte van de stal vaak een ruïne? Waarom wordt Maria afwisselend zittend, knielend of liggend voorgesteld en waarom wordt zij vanaf het eind van de veertiende eeuw ineens een blondine? Waar komen de vroedvrouwen vandaan die we zo vaak zien afgebeeld? Waarom is St. Jozef veelal afgebeeld als een oude, slaperige man?

Al deze vragen zal Paul le Blanc, voormalig universitair docent Kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen aan de Radboud Universiteit, beantwoorden tijdens zijn lezing. In de lezing wordt ook ingegaan op de oorsprong van de viering van het kerstfeest en de reden waarom in de vierde eeuw de datum van dit feest op 25 december werd geplaatst.

 

Wanneer?

Datum:
10 december 2016
Tijd:
20:00 - 22:00
 

Waar?

Koppelkerk
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken