Laden Evenementen

Kenniscafé: Van Jezus tot Constantijn

  • Dit event is voorbij.
Hoe is het mogelijk dat een joodse hervormingsbeweging binnen één generatie het hele Romeinse rijk verovert en uitgroeit tot een wereldgodsdienst? Deze vraag staat centraal in de lezing ‘Van Jezus tot Constantijn: een cruciale omwenteling’, die Prof. Bert Jan Lietaert Peerbolte (VU) zal houden op zaterdagavond 17 september in het Kenniscafé van de Koppelkerk

Jezus van Nazareth trok rond in Palestina, als een joodse profeet. Na zijn dood groeide de beweging van zijn volgelingen uit tot een nieuwe godsdienst, vooral in de steden van het Romeinse Rijk. De aanhangers waren niet alleen Joden, maar ook Grieken en Romeinen die helemaal niets van het jodendom wisten.

Aanvankelijk werd deze beweging nog gezien als een kleine, te verwaarlozen sekte. Wanneer Constantijn echter aan de macht komt, beroept hij zich op het christendom als een invloedrijke stroming. Hij maakt een einde aan de vervolgingen, staat het christendom toe en begint zelfs een programma waarmee hij het actief ondersteunt. Hoe komt deze omwenteling tot stand? Wat zijn de belangrijkste gevolgen ervan geweest? En: hoe moeten we Constantijns bekering tot het christendom verstaan?

Prof. Bert Jan Lietaert Peerbolte geeft naast onderwijs op de Vrije Universiteit lezingen door heel het land. Lietaert Peerbolte heeft een grote fascinatie voor het vroege christendom. In het bijzonder houdt Lietaert Peerbolte zich bezig met de apostel Paulus en diens optreden. Daarnaast is hij geïnteresseerd in Handelingen als vroeg-christelijke, apologetische historiografie. Dit jaar is hij vanwege zijn inspirerende docentschap genomineerd voor de VU-Onderwijsprijs.

 

Wanneer?

Datum:
17 september 2016
Tijd:
20:00 - 22:00
 

Waar?

Koppelkerk
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken