Laden Evenementen

Expositie: Els Lemkes

  • Dit event is voorbij.

Handgeweven antiek linnen is de basis van het werk van Els Lemkes. De rollen linnen komen van haar schoonmoeder; zij was boerin in de Achterhoek. Dergelijke rollen vormen een kostbaar bezit. Daar is Lemkes zich zeer bewust van. Met zo’n kostbaar erfgoed ga je niet zomaar op een namiddag aan de slag. Dat vergt een plan!

Jan Schoonhoven, wiens sobere minimalistische reliëfs tot de mooiste behoren van onze musea, deed een belangwekkende uitspraak begin jaren zestig van de vorige eeuw: ‘Materiaal moet boven zichzelf uitkomen en de drager worden van de geest van de maker.’

Dit is precies wat we terugzien als men de panelen van Lemkes beschouwen. In de loop van de jaren dat zij bezig is met het linnen, ontwikkelde haar geest een visie op de aard van het materiaal en wat zij daarmee tot uitdrukking wilde brengen. Want dat is waar het om gaat en dat is tegelijkertijd voor iedere kunstenaar de grootste uitdaging.

Het linnen wordt in zijn hoedanigheid niet aangetast, het blijft zichtbaar de antieke stof die het is. Wel ondergaat het bewerkingen die voortkomen uit het verlangen het materiaal te laten ontstijgen boven zichzelf. Het wordt geplooid, gestikt, opengewerkt, gekleurd en gerafeld. Ieder paneel ondergaat één of meerdere van deze bewerkingen. Soms heeft het linnen een verrassing in petto: een vlek, een borduurdel of een beschadiging. Dat wordt enthousiast ontvangen en opgenomen in het paneel.

Juist dit en de zorgvuldige keuzes die gemaakt worden aangaande de bewerkingen, tonen de sterke band die Lemkes heeft met het materiaal. Dat stelt haar in staat om met enkele, maar o zo goed gekozen ingrepen een linnen paneel te transformeren tot een verstild tableau, dat uitnodigt tot contemplatie.

Benieuwd naar de werkwijze van kunstenares Els Lemkes? Ontmoet haar op zondag 16 oktober vanaf 13.00 uur in de bovenzaal van de Koppelkerk.

Locatie: bovenzaal

Entree: vrije toegang

Tekst: Maria Driessen, directeur van cursusinstituut MarieDusart

Wanneer?

Datum:
17 september 2016 t/m 16 oktober 2016
Openingstijden:
Vrijdag: 00:00 - 23:59
Zaterdag: 00:00 - 23:59
Zondag: 00:00 - 23:59
 

Waar?

Koppelkerk
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken