Laden Evenementen

Kunstlezing: Symbolisme in de kunst

  • Dit event is voorbij.
>

Evenement Navigatie

Kunsthistorica Maria Driessen zal op zaterdagavond 10 september een lezing geven over het symbolisme in de kunst. Deze lezing sluit aan bij het thema Iconen en Symbolen van Open Monumentendag 2016 dat hetzelfde weekend plaatsvindt.

Het symbolisme is een kunststroming die eind negentiende eeuw opkwam. Net als eerder de Romantiek ontstond het symbolisme uit onvrede over de modernisering van de samenleving. De vooruitgang, die geboekt werd door verregaande industrialisatie, werd gewantrouwd. De urbanisatie die er het gevolg van was, veranderde de verhoudingen tussen mensen ingrijpend. Tradities verdwenen en wat ervoor in de plaats kwam was in hoge mate ongewis.

Tegelijkertijd is het symbolisme een reactie op het realisme en naturalisme in de kunst. In plaats van het weergeven van de werkelijkheid stond in het symbolisme het weergeven van de verbeeldingskracht, fantasie en intuïtie centraal. De stroming kenmerkt zich door een sterke hang naar het verleden en een gerichtheid op het onderbewuste, het ongewone en het onverklaarbare. Het symbool stond daarbij centraal, en wordt een zintuiglijk waarneembaar teken dat verwijst naar een poort naar de niet-zintuiglijke wereld.

In veel Europese landen vond het symbolisme navolging bij beeldend kunstenaars. In Nederland waren Jan Toorop (1858-1928) en Johan Thorn Prikker (1868-1932) de bekendste vertegenwoordigers. Toorop zou later andere stijlen omarmen en dat deden meer kunstenaars, zoals Kasimir Malevich (1878-1935) en Piet Mondriaan (1872-1944). Anderen, zoals Fernand Khnopff (1858-1921) en Ferdinand Hodler (1853-1918), bleven het symbolisme trouw.

Aanvang: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)

Entree: € 10,- incl. pauzedrankje

Wanneer?

Datum:
10 september 2016
Tijd:
20:00 - 22:00
 

Waar?

Koppelkerk
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken