Laden Evenementen

Evenement: Grenzüberschreitender Heimattag

  • Dit event is voorbij.

Op zaterdag 27 augustus organiseert Kreis Borken een grensoverschrijdende heemkundedag in de Koppelkerk, met als titel: ‘Een thuis verloren – een thuis gevonden’. Heemkundeverenigingen uit Nederland en Duitsland gaan aan de hand van voordrachten met elkaar in gesprek hoe zij vluchtelingen in de huidige vluchtelingencrisis kunnen ondersteunen.

“Een ieder heeft het recht om in andere landen asiel te zoeken en te genieten tegen vervolging”, zo luidt artikel 14 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Alleen al in 2015 kwamen meer dan 1 miljoen vluchtelingen naar Nederland en Duitsland. Velen van hen die voor oorlog en vervolging zijn gevlucht, zullen op een dag weer naar hun thuisland terugkeren, anderen blijven voor de rest van hun leven in Nederland en Duitsland.

Wij leven in een maatschappij die onderdrukking en rechteloosheid afkeurt. De vluchtelingen die naar onze landen zijn gekomen, bieden wij onderdak. Wij verwachten van hen dat zij de voor ons fundamentele wetten en waarden, zoals de gelijkheid van alle mensen en onze sociale, politieke, culturele en religieuze vrijheid zonder uitzondering accepteren en uitdragen. Deze vrijheden zijn voor een vreedzaam samenzijn van alle mensen onontbeerlijk.

Het is een belangrijke opgave om de naar onze landen gevluchte mensen te ondersteunen en het hen mogelijk te maken in onze samenleving te kunnen participeren. Aan deze opgave willen en moeten ook de heemkundeverenigingen hun steentje bijdragen. Met betrekking tot dit thema, alsmede over verdere kansen en ontwikkelingen zullen wij spreken en ervaringen uitwisselen op de Heemkundedag.

Deelnemen? U kunt zich tot uiterlijk 24 augustus 2016 aanmelden via info@koppelkerk.nl. Deelname aan de Heemkundedag kost € 5,-. Lunch en bezichtigingsprogramma zijn inbegrepen. Gelieve contant te betalen.

Programma:

09.30 uur Ontvangst met koffie & thee

10.00 uur Begroeting en welkomstwoord

Alfred Janning, Kreisheimatpfleger des Kreises Borken

Henk Rijks, Wethouder gemeente Aalten

Silke Sommers, stellv. Landrätin Kreis Borken

10.15 uur „Heimat verloren – Heimat gefunden“

Dr. Volker Tschuschke, Vreden „Flüchtlinge und Vertriebene im Westmünsterland in der Vergangenheit – ein Blick auf ausgewählte Aspekte“

Gerda Brethouwer, Aalten, Directeur Aaltense Musea „Vluchtelingen toen: 1933-1945 en Nu: 2016

11.15 uur Pauze

11.30 uur Voordrachten

Alice Roerdink, gemeente Aalten „Actuele situatie vluchtelingen in de Achterhoek“

Rebecca Brüggemann, Legden-Asbeck „Heimat finden im Münsterland“

12.15 uur Discussie

12.45 uur Voordracht

Sylvia Heijnen, Introductie over de Koppelkerk

13.00 uur Lunch

14.00 uur Bezichtigingsprogramma

Rondleiding door de binnenstad van Bredevoort

Bezoek Boekenmarkt Bredevoort

Bezoek Aaltense Musea

16.00 uur Einde van de Heemkundedag

Wanneer?

Datum:
27 augustus 2016
Tijd:
09:30 - 16:00
 

Waar?

Koppelkerk
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken