Laden Evenementen

Kunstlezing: Gedenkraam van de Oosterkerk in Aalten

  • Dit event is voorbij.

Glas-in-lood-kunstenaar Jan ter Haar geeft op zaterdagavond 13 augustus een lezing in de Koppelkerk te Bredevoort over Marius Richters’ gedenkraam van de Oosterkerk in Aalten.

Het gebrandschilderde gedenkraam werd in 1946 in de Oosterkerk in Aalten geplaatst als herinnering aan de oorlogsjaren van 1940-45. Tijdens de oorlog hebben de bewoners van Aalten vanuit hun religieuze overtuiging onderdak geboden aan vele onderduikers. Aalten had per huishouden de meeste onderduikers van Nederland. Kinderen en zieken werden opgevangen om aan te sterken en vanuit Aalten vonden veel voedseltransporten plaats.

In gereformeerde kring in Kralingen ontstond het plan om als dank een kunstwerk aan Aalten te schenken. Dit Kralingse comité werd al snel uitgebreid tot een landelijk comité, dat door onderduikers, joden en andere kerkelijke gezindten met giften werd ondersteund.

De Rotterdamse kunstenaar Marius Richters (1878-1955) kreeg de opdracht om het kunstwerk te maken. Richters ontwierp een gedenkraam, dat ook wel het bevrijdingsraam wordt genoemd. Samen met de Dordrechtse glazenier Harry van Lamoen werd na de oorlog het gebrandschilderde raam op middeleeuwse manier gemaakt.

Jan ter Haar zal na een algemene inleiding in de glas-in-lood-kunst uitgebreid ingaan op het verhaal achter het gedenkraam en het verhaal dat het verbeeldt.

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
Datum en tijd: zaterdag 13 augustus om 20 uur
Entree: € 5,-

Wanneer?

Datum:
13 augustus 2016
Tijd:
20:00 - 22:00
 

Waar?

Koppelkerk
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken