Laden Evenementen

Kunstlezing: Wilden en Nieuwe Wilden

  • Dit event is voorbij.

Op zaterdagavond 9 juli geeft de bevlogen kunsthistorica Maria Driessen in de Koppelkerk te Bredevoort een lezing over Wilden en Nieuwe Wilden naar aanleiding van de duo-expositie over het Duitse expressionisme die momenteel te zien is in Museum de Fundatie en het Groninger Museum.

Als er een moment moet worden gekozen om het ontstaan van het expressionisme te duiden, dan is dat doorgaans het jaar 1905. Toen richtten Ernst Ludwig Kirchner (1880-1938), Erich Heckel (1883-1970) en Karl Schmidt-Rottluff (1884-1976) de kunstenaarsvereniging Die Brücke op in Dresden. Bij dit initiatief sloten andere kunstenaars voor kortere of langere tijd aan. Tot 1911 waren de leden van de groep werkzaam in Dresden en dat was een heel productieve tijd.

De stijl van schilderen is te typeren als direct. Zonder al te veel omhaal wordt het onderwerp geschilderd, zo oogt het. De meeste werken zijn figuratief en er is een voorkeur voor felle kleuren. De penseelvoering is zichtbaar en de verf wordt afwisselend schraal of kwistig opgebracht. Portretten, landschappen, naakten en stillevens genieten de voorkeur als onderwerp. Het schilderij wordt als één geheel opgevat en dat betekent dat alles met dezelfde intensiteit wordt geschilderd. Uit de manier van schilderen is de betrokkenheid van de kunstenaar bij zijn onderwerp af te lezen. Dit is eigenlijk het belangrijkste kenmerk en doet recht aan de benaming expressionisme.

In 1911 werd in München de kunstenaarsvereniging Der Blaue Reiter opgericht. De leidende figuren van dit initiatief waren Wassily Kandinsky (1866-1944) en Franz Marc (1880-1916). De stijl van schilderen vertoont overeenkomsten met Die Brücke en deels ook de onderwerpkeuze. Omdat Der Blaue Reiter later van start ging, was het initiatief maar een korte tijd gegund. De uitbraak van de Eerste Wereldoorlog dreef de groep uiteen.

Bijna zeventig jaar later manifesteerde zich een groep jonge Duitse schilders met werk dat in een heftige expressieve stijl geschilderd werd. Al snel werden zij bekend als Neue Wilden. Tot de kern van de groep behoorden George Jiri Dokoupil (1954) en Walter Dahn (1954). Hun onderwerpkeuze is eigenzinnig en anarchistisch en past in de tijdsgeest van de jaren tachtig toen punk en kraakbeweging een gezicht gaven aan de maatschappelijke onvrede.

Tijdens een lezing op zaterdag 9 juli gaat dit en meer bekeken en besproken worden. De aanleiding is de dubbelexpositie in Museum De Fundatie over de expressionisten (tot en met 18-9-2016) en in het Groninger Museum over de neo-expressionisten (tot en met 23-10-2016).

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
Datum en tijd: zaterdag 9 juli om 20 uur
Entree: € 10,- incl. pauzedrankje

Wanneer?

Datum:
9 juli 2016
Tijd:
20:00 - 22:30
 

Waar?

Koppelkerk
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken