Laden Evenementen

Expositie: Otto Pankok

  • Dit event is voorbij.

Voor Vrijheid Tegen Onderdrukking

Otto Pankok (1893-1966) is een expressionistische Duitse kunstenaar die altijd zijn eigen weg is gegaan in zijn werk maar ook in zijn politieke keuzes. Begin jaren dertig ontmoet Pankok een groep zigeuners die aan de rand van Düsseldorf is neergestreken. Hij leert ze kennen als afgezanten van de vrijheid, maar ook als outcasts van de samenleving. In tientallen tekeningen en houtsneden legt hij hun leven vast. Het lot van de joden in nazi-Duitsland is een onderwerp dat veelvuldig in het werk van Pankok terugkeert. Hij heeft verschillende indringende tekeningen gemaakt van het leven in de getto’s.

Zijn engagement brengt Pankok in conflict met het heersende regime. Zijn houtskooltekeningen, etsen, litho’s en houtsneden werden beschouwd als ‘entartete Kunst’. Al eerder hebben hij en zijn vrouw, de journaliste Hulda Droste een arbeidsverbod opgelegd gekregen. Hierop verhuist Pankok naar Gildehaus, vlakbij de Duits-Nederlandse grens. Ondanks het ‘Berufsverbot’ blijft hij werken. Uit veiligheidsoverwegingen signeert hij echter alleen met zijn initialen en vermeldt het jaartal niet.

Pankok sterft in 1966 op 73-jarige leeftijd in Huize Esselt in het Duitse plaatsje Drevenack dat vlak over de grens ter hoogte van Nijmegen ligt. Dat Pankok tijdens de Tweede Wereldoorlog de nabijheid van de Nederlandse grens opzoekt is niet zo vreemd. Hij beschouwt ons land als zijn ‘oervaderland’. Al op jonge leeftijd maakte hij verschillende reizen naar ons land. Tussen 1909 en 1912 bezoekt hij vier keer ons land. Hij maakt kennis met het werk van Nederlandse schilders als Vincent van Gogh en Rembrandt.

Van 12 maart tot 16 mei wijdt de Koppelkerk een grote overzichtsexpositie aan deze eigenzinnige kunstenaar. Met deze expositie wil de Koppelkerk Pankoks waarden van naastenliefde, vrijheid en het opkomen voor minderheden in de samenleving verdedigen. In een tijd vol vluchtelingen, aanslagen, oorlogen, angst en wantrouwen komt het er op aan om op te staan tegen onrecht en voor rechtvaardigheid.

Wanneer?

Datum:
9 april 2016 t/m 16 mei 2016
Openingstijden:
Vrijdag: 11:00 - 17:00
Zaterdag: 11:00 - 17:00
Zondag: 11:00 - 17:00
 

Waar?

Koppelkerk
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken