Laden Evenementen

Tegenlicht Meet Up: Is een basisinkomen betaalbaar?

  • Dit event is voorbij.

In een tijd waarin de kloof tussen arm en rijk alleen maar toeneemt en er geen betaald werk voor iedereen is en zal zijn, is de tijd rijp om over nieuwe manieren na te denken om onze welvaart te verdelen. Donderdagavond 11 februari staat daarom het basisinkomen centraal in de maandelijkse Tegenlicht Meet Up. Leidraad voor de discussie is de Tegenlichtuitzending ‘Experimenteren met gratis geld’.

Het basisinkomen houdt in dat burgers een vast maandbedrag ontvangen zonder dat daar voorwaarden aan worden gesteld. Men is volledig vrij dit geld naar eigen inzicht te besteden. Maar: als je mensen zomaar geld geeft, doen ze dan nog wel wat? De eerste onderzoeksresultaten wereldwijd bewijzen het tegenovergestelde: economische activiteit neemt toe, de gezondheid verbetert en scholing neemt toe.

Ook in de Achterhoek starten de eerste experimenten met het basisinkomen. Gemeente Winterswijk wil meedoen aan een proef van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In deze proef zal een deel van de bijstandsgerechtigden een basisinkomen ontvangen, waarbij de sollicitatieplicht vervalt en bijverdiensten tot 50% wordt vrijgelaten. Deze groep zal worden vergeleken met de gewone groep bijstandsgerechtigden die onder de huidige Participatiewet vallen.

Deze avond gaan we onder anderen in gesprek met verantwoordelijk wethouder Wim Aalderink van Gemeente Winterswijk. Ook andere deskundigen op het gebied van het basisinkomen zijn te gast. Samen gaan we het gesprek aan: gratis geld voor iedereen – utopie of werkelijkheid?

Huiswerk: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2014-2015/experiment-gratis-geld.html

Wanneer?

Datum:
11 februari 2016
Tijd:
19:30 - 22:00
 

Waar?

Koppelkerk
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken