Laden Evenementen

Kenniscafé: Lezing over scholtengoederen

  • Dit event is voorbij.
Met ingang van deze maand presenteert de Koppelkerk een nieuw, verdiepend programma: het Kenniscafé. Iedere derde zaterdagavond van de maand staat er een interessante lezing op het programma van een expert uit de Achterhoek of daarbuiten. Op zaterdag 23 januari sluit het Kenniscafé met een lezing over de scholtengoederen aan bij de grote overzichtsexpositie van de Achterhoekse schilder Piet te Lintum (1919-1985).

Als je nu in Aaltense of Winterswijkse buurtschappen vraagt naar de betekenis van het begrip “scholte”, dan gaat het al gauw over vroeger. Als vroeger de scholte onverwachts bij een pachter op bezoek kwam, dan moest de pan met vlees van het vuur. De scholte mocht vooral niet in de pot kijken en zien wat zijn pachter te eten had. En als een pachter een nieuwe fiets kocht, zorgde hij ervoor dat deze niet mooier was dan die van de scholte. Men wilde de scholte vooral niet naar de kroon steken. Want ook toen de scholten geen werkelijke macht meer hadden, hadden de pachters, maar ook de andere boeren, nog altijd ontzag voor hen.

Wat is er nog over van het scholtendom en wat moet je je heden ten dage voorstellen bij een scholte? Wat is een ”echte” scholte? Vragen waarop Wim Scholtz op zaterdagavond 23 januari om 19.30 uur in de Koppelkerk een antwoord zal proberen te geven. Scholtz is voormalig geschiedenisleraar en jarenlang bestuurslid van de streekhistorische vereniging Het Museum te Winterswijk.

Wanneer?

Datum:
23 januari 2016
Tijd:
19:30 - 22:00
 

Waar?

Koppelkerk
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken