Laden Evenementen

Expositie: Piet te Lintum

  • Dit event is voorbij.
>

Evenement Navigatie

Met trots presenteert Stichting Koppelkerk vanaf 16 januari schilderijen en tekeningen van Piet te Lintum (1909-1985). De expositie bevat veel onbekende werken en is tot en met 14 februari in Bredevoort te bewonderen. Piet te Lintum werd geboren in Aalten als kruidenierszoon. Na de Mulo ging Te Lintum naar de Kunstnijverheidsschool in Arnhem en vervolgens naar de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Het was vooral tekenwerk dat Piet maakte: hij illustreerde diverse boeken en werkte als illustrator voor het Geldersch Dagblad en de Tubantia. Na de Tweede Wereldoorlog legde hij zich echter meer toe op het schilderen en ontpopte zich als een voortreffelijk portretschilder. Hij kreeg veel opdrachten – zelfs buiten Nederland. Te Lintum was een markante artistieke verschijning met zijn halflange, golvende haar. Bij mooi weer ging hij naar buiten om landschappen en dorpsgezichten te schilderen. Het liefst bleef hij in zijn geliefde Achterhoek of het nabije grensgebied. Hij schilderde bij voorkeur alles wat kleinschalig, kronkelig, scheef en desnoods kapot was. Als het geen opdracht betrof, schilderde hij vaak landschappen met boerderijen, hooimijten, schuurtjes of kerken. Hierdoor is een belangrijke herinnering aan het verleden bewaard gebleven. Het ging Te Lintum niet om de exacte weergave van de werkelijkheid. Boeiender waren voor hem de verfhandelingen, de kleur, de belichting, de compositie en vooral de sfeer. Dát was voor Piet te Lintum schilderen. Door de jaren heen zijn aan Piet te Lintum zes exposities gewijd, alle in de Achterhoek en de laatste in 2002. De huidige expositie is samengesteld door Hans de Beukelaer (Uitgeverij Fagus). Danzij zijn inspanningen worden veel werken uit particuliere collecties getoond, waaronder die van de nazaten van Te Lintum. Veel werk is nog niet eerder tentoongesteld.

Wanneer?

Datum:
16 januari 2016 t/m 14 februari 2016
Openingstijden:
Vrijdag: 00:00 - 23:59
Zaterdag: 00:00 - 23:59
Zondag: 00:00 - 23:59
 

Waar?

Koppelkerk
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken