Een kijkje achter de Brusselse schermen

Een kijkje achter de Brusselse schermen 1

De Europese verkiezingen naderen. Daarom trokken we met vijftig deelnemers sterk, uit de Achterhoek en Bocholt, op vrijdag 31 mei met de bus naar Brussel om de EU beter te leren kennen. Blijkens de quiz, die we op de heenweg deden, was nog niet iedereen helemaal op de hoogte van de ins en outs van de EU en democratie, maar daar werd vanaf 9.00 uur stevig aan gewerkt. We hadden koffie gehad en het vroege opstaan verwerkt.

In Geleen stapte Siebo Janssen op de bus. Siebo komt uit Duitsland, maar studeerde vooral geschiedenis, politieke filosofie en Europese studies, o.a. in Nijmegen en promoveerde in Groningen op moderne geschiedenis met de EU en de Benelux als aandachtsgebieden. Hij doceert aan diverse universiteiten en hogescholen, vooral in Bonn. Hij schotelde ons de geschiedenis van de EU voor van 1951 met de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal tot het Verdrag van Lissabon in 2004 met vervolgens de nodige aarzelingen en crises.

Vervolgens kregen we een heldere uiteenzetting over de belangrijkste Europese organen: het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europees Gerechtshof. Steeds was het onderliggende thema: hoe democratisch is dit orgaan met alle lobbyclubs en grote bedrijven, die invloed proberen te krijgen? De EU is niet langer een statenbond en het is nog geen federatieve bondsstaat. Tenslotte legde hij de nadruk op het belang van democratische partijen en daarmee op de komende Europese verkiezingen.

Een kijkje achter de Brusselse schermen 2
Een kijkje achter de Brusselse schermen 3

Geheel volgens schema kwamen we om 11.00 uur aan in het Huis van de Nederlandse Provincies, waar we werden verwelkomd door directeur Alexander van den Bosch (Huis van de Nederlandse Provincies), Tom Odebrecht (Verbindungsbüro NRW) en Stephan van Heeck (Landesvertretung NRW). Omdat iedereen op toegankelijke wijze in zijn eigen taal sprak, was het zowel voor de Nederlandse als Duitse bezoekers goed te volgen. Alexander lede uit hoe de provincies zo gecoördineerd mogelijk proberen invloed uit te oefenen op de besluitvorming in Brussel en hoe belangrijk dat lobbyen is. Tom Odebrecht zorgt voor vroegtijdige informatie-uitwisseling om het wetgevingsproces te beïnvloeden. Stefan van Heeck vertegenwoordigt de belangen van Noordrijn-Westfalen en informeert de deelstaatregering over de politieke en wetgevende activiteiten van de EU.

Na de lunch in het Huis der Provincies nam Siebo Janssen ons mee door de Europese wijk langs gebouwen met belangrijke functies en mooie architectuur. Zijn rondleiding had weer de nodige inhoud en hij wist met de nodige humor ook anekdotes rond te strooien.

 

Om in de commissiezaal van het Parlement door te dringen waren procedures met paspoorten, detectie en een gang door dit doolhof nodig. We wisten echter redelijk op tijd bij Europarlementariër Dorien Rookmaker van Meer Directie Democratie te komen. Ze wist op een aantrekkelijke en informatieve manier het werk van een parlementariër in beeld te brengen. De standpunten van deze partij vertoonden niet altijd evenveel samenhang en ze vermeed de politiek heikele onderwerpen. Omdat de gedreven Dorien wat snel praatte besloot Siebo de vertaling te verzorgen. Hij voegde daar soms wat eigen deskundigheid aan toe, waardoor Dorien dat wilde corrigeren, maar de gemakkelijke sfeer kwam daarbij niet in gevaar. Een speciaal puntje van zorg was dat Dorien niet veel ziet in politieke partijen, terwijl ze voor haar partij in het EP gekozen is: vertegenwoordiging of los-zand-democratie, wat de zeggenschap weer weghaalt bij de kiezer.

Een kijkje achter de Brusselse schermen 4

Voor enkelen van ons was maar weinig tijd voor een afsluitend Belgisch biertje, want de bus moest weer op tijd vertrekken. Die moest files vermijden en reed dus over secundaire weggetjes om op tijd in het restaurant te kunnen zijn. Alles bij elkaar hadden we op de terugweg de meeste vertraging en zakten veel passagiers wat vermoeid weg na zo’n lange, intensieve dag. Het gezelschap, Siebo Janssen en de gedeelde interesse in onze Europese democratie zullen ons nog een tijdje bijblijven.

Tijdens deze trip waren twee journalisten aanwezig, de link naar hun verslagen is hier te volgen:
– Guus Helle van het Achterhoek Nieuws: Aalten Vooruit/bezoek brussel
– Column van Hilbrand Rozema van het Nederlands Dagblad: Nederlands Dagblad/Column/Brussel
Lees hier het hele artikel van Hilbrand Rozema in de serie van Appingedam tot Brussel.

Op dinsdag 23 april organiseerde de LCR (Landelijke Cliëntenraad) in de Koppelkerk een mini-conferentie “Harde Grens”. Vooral de dagelijkse grensproblemen in de sociale zekerheid kwamen daar ter sprake. Vanuit de conferentie werd gevraagd deze dagelijkse grensproblemen voor gewone mensen te adresseren in Brussel. Ze zijn samengevat in de publicatie “Signaal”. Voorlichter Bart Krommenacker reisde mee naar Brussel. Hij vroeg het “Signaal” onder de deelnemers te verspreiden.

De EU-excursie naar Brussel was een gemeenschappelijk initiatief van de Meet Up-commissie van Stichting Koppelkerk en EUROPE DIRECT Bocholt en werd mede mogelijk gemaakt door Vfonds, VSB-fonds, Stadt Bocholt, de Gemeente Aalten en door het Interreg-programma Deutschland-Nederland met zijn programmapartners en medegefinancierd door de Europese Unie (EU).

Op 12 juli is in het Kenniscafé van de Koppelkerk te gast: Jacco Pekelder.
Prof. dr. Jacco Pekelder is hoogleraar voor nieuwere en nieuwste geschiedenis van Nederland en directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien van de Westfälische Wilhelms-Universität Münster. Hij gaat ons meer vertellen over de internationale verhoudingen tussen Nederland en Duitsland.
Tickets voor het Kenniscafé zijn nu te reserveren via deze link.

Verdieping
Kunsten
Boeken