Overwinningsmunt 1597 – Goudsmit Elcerlyck

Speciaal voor de expositie Bredevoort & de Tachtigjarige Oorlog sloeg de Bredevoortse goudsmid Elcerlyck opnieuw de overwinningsmunt van 1597 die de Staten Generaal liet slaan ter ere van de succesvolle veldtocht van Prins Maurits. Ook Bredevoort werd ingenomen. De zilveren munt is verkrijgbaar bij de Koppelkerk en bij goudsmid Elcerlyck.

Overwinningsmunt 1597 (voorzijde) - Goudsmit Elcerlyck

Goudsmid atelier Elcerlyck zit al 34 jaar in de Prinsenstraat te Bredevoort. Een goudsmid die het net anders doet. Iedere opdracht gaat Luci Aversteeg weer met al haar passie voor het vak aan de slag. Zo kwam er de vraag of zij iets met deze overwinningsmunt kon doen. Een leuke uitdaging! De munt is 30 mm doorsnede. Aan de voorzijde ziet men een zegeteken met harnas, vlaggen, speren en diverse plaatsnamen, waaronder Brefort (Bredevoort). Op de achterzijde valt (in het Latijn) te lezen:

SIGNIS AD TURNHOUT NOVEM ET TRIGINTA, POSTERA OPPIDIS TRANS RHENUM TRIBUS, CIS SEX HISPANO TRIMESTRI EREPTIS. M D XCVII. SC

‘Na negen-en-dertig vaandels te Turnhout te hebben gewonnen, vervolgens drie steden aan de overkant van de Rijn te hebben veroverd, en in drie maanden zes [steden] aan deze zijde van de rivier te hebben onttrokken aan de Spanjaard, [hebben de] Staten van de Verenigde Provincies [deze munt doen slaan] in het jaar 1597.’

Toekomstige evenementen

1. Expositie: Paul Bouwens – Weerfotografie