Verslag: Meet up over grensoverschrijdende samenwerking

Vrijdag 8 juni organiseerde de Koppelkerk een meet up over grensoverschrijdende samenwerking in de techniek. Er waren een viertal interessante gasten met praktijkervaringen. Tom Lamers (nu nog werkzaam bij de gemeente Aalten, maar straks adjunct directeur-bestuurder bij de Euregio) gaf in vogelvlucht het ontstaan van de Euregio weer.

De Euregio is in 1958 opgericht door Alfred Mozer. Hij was ervan overtuigd dat duurzame vrede alleen bereikt kon worden door samenwerking en contacten op cultureel en economisch gebied. Volgens Tom is samenwerking een must. Dat wil niet zeggen dat alles goed gaat. De aandacht van de overheden is wisselend. De praktische en juridische hobbels zijn groot.

Een leuk initiatief is de oprichting van Grenzhoppers. Een netwerk van inmiddels 250 professionals, bedrijven, onderwijsmensen die de praktische samenwerking verder willen brengen.

Eén van deze Grenzhoppers is Marcel Teunissen, werkzaam bij de gemeente Winterswijk. Hij heeft tot taak de economische samenwerking te stimuleren. Zo vertelde hij bevlogen over het Lora-netwerk, waarbij via kleine, energiezuinige sensoren talloze “handelingen en metingen op afstand” verricht kunnen worden. Nederlandse bedrijven werken hierin samen met de Westfälische Hochschule in Bocholt. Studenten testen nieuwe toepassingen, bedrijven nemen ze over. Zo wordt in Bocholt de straatverlichting via dit netwerk bediend en in Winterswijk is een proef met afvalbakken gestart. ROVA/gemeente krijgt een seintje als ze vol zijn.

Daarnaast was de decaan van de Westfälische Hochschule Martin Mass aanwezig om ook de grensoverschrijdende mogelijkheden van deze hogeschool met technische bachelor- en masteropleidingen toe te lichten. Groot discussiepunt werd die avond: waarom gaan er zo weinig jongeren uit Nederland daarheen? Welgeteld één op dit moment: Tycho Geurkink uit Winterswijk. Hij kreeg een applaus voor zijn doorzettingsvermogen. Hij schetste zijn zoektocht naar zijn plek. Hij studeert Betriebswirtschaft (Bedrijfskunde).

Er volgde een levendige discussie van zo’n 40 gasten, voor de helft Duits. Daarbij voerden de praktische hobbels en bezwaren de boventoon. Ook het gebrek aan informatie. Allemaal op te lossen vond een ondernemer: neem een goede Steuerberater of belastingadviseur aan beide kanten van de grens in dienst. Er kwamen enorm veel uitdagingen voorbij: hypotheken, pensioenen en vooral het gebrek aan voorlichting daarover. Ondernemers aan weerskanten van de grens die niet met elkaars personeel kunnen werken (uitwisselen) vanwege (bouw)voorschriften, omzetbelastingperikelen en verzekeringen.

De Grenzinfopunten zijn hiervoor opgericht. Niet alles kan van vandaag of morgen opgelost worden. Vandaar dat er vanuit de Achterhoek een sterke lobby plaatsvindt richting Den Haag en Düsseldorf. Ook werd gewezen op het gebrek aan vaklieden op MBO-niveau. Zo zou het leerling-meestersysteem zou ook prima passen in Nederland, maar ook hier staan veel regels in de weg.
Er werden veel creatieve tips en oplossingen aangeboden:

  • Een mevrouw uit Netterden vertelde dat haar zonen op Duitse verenigingen basketballen.
  • Een ondernemersadviseur/ bankmedewerkster wilde haar contacten bij VNO-NCW in Den Haag aanwenden om haast te maken met oplossen van problemen.
  • Martin Mass gaat in september een afspraak maken met de kring van schooldecanen van het HAVO en VWO om meer informatie te geven over de studiemogelijkheden aan de Hochschule in Bocholt.
  • Een medewerkster van ROC de Graafschap stelt het MBO-vakliedenprobleem aan de orde.
  • Een lid van de ouderraad van middelbare school Schaersvoorde stelt het onderwerp van het starten met Duits in de eerste klas (in plaats van de tweede klas) aan de orde.
  • Alle ouders, opa’s en oma’s gaan met hun kinderen in gesprek om het te bewegen Duits in het pakket op te nemen.

Het bleef nog lang borrelen van ideeën in deze meet up in de Koppelkerk.

Meet up over grensoverschrijdende samenwerking
Tom Lamers
Martin Mass
Marcel Teunissen
Verdieping
Kunsten
Boeken