Is er toekomst voor lokale media? Een naverslag
“Een kwestie van vertrouwen”
De maandelijkse Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk te Bredevoort stond vrijdag 1 december in het teken van de media. Aan de hand van de uitzending “Een kwestie van vertrouwen” werd gediscussieerd over de toekomst van de lokale regionale media.
Waar de Tegenlicht-uitzending zich concentreerde op de wereldwijde transformatie van de media, werd in de Koppelkerk gefocust op de lokale en regionale media. Enige vergelijking was er wel: onafhankelijk nieuws kan nauwelijks bestaan als de financiering onder druk staat of de reclame het voor het zeggen krijgt. De traditionele “verticale” media krijgen het moeilijk: nieuws wordt niet meer gemaakt en geselecteerd door de “elite”, maar horizontaal via “bubbles” (echokamers zoals het in de uitzending werd genoemd) op sociale media. De vraag is of dat op regionaal en lokaal niveau ook zo werkt: als adverteerders de dienst uitmaken, als de weekbladen en omroepen een verzamelplaats van persberichten worden, waar blijft dan de rol van de pers als kritische waakhond van de democratie?
Discussie over toekomst lokale media
Aan de hand van vier stellingen gingen de vertegenwoordigers van de regionale en lokale media met elkaar in gesprek. De discussie bleef een beetje hangen in de analyse hoe het allemaal zo gekomen is en dat minder geld tot minder deskundigheid leidt. Zo ging Dagblad de Gelderlander in de afgelopen jaren van 230 journalisten naar krap 100 journalisten. Heeft dit een verschraling van de nieuwsvoorziening veroorzaakt? Samenwerking lijkt de sleutel tot de oplossing. Zo kan men opgaan in regionale mediahuizen waar de schrijvende pers en de omroepen ook facilitair en redactioneel met elkaar uitwisselen. “Maar,” stelde Eric Schuurman, de gast-moderator, “samenwerken en lokale omroepen is wel heel erg vloeken in de kerk.” Dat bleek ook: alle omroepen willen samenwerken vanwege de financiële noodzaak, maar wel allemaal op hun eigen voorwaarden.
Lokaal mediabeleid gemeente Aalten
Deze Tegenlicht Meet Up was een bijzondere. Hij ontstond namelijk op verzoek van de Gemeente Aalten. De gemeenteraad wilde een keer een discussie voeren over het brede lokale mediabeleid. Daarom waren ook wethouder Rijks en enkele raadsleden aanwezig. Die hebben zeker bouwstenen aangereikt gekregen, wat de voetangels en -klemmen zijn bij zo’n lokaal mediabeleid, al was het alleen maar door de min of meer verplichte financiering van lokale omroepen, die ook nog volgens de mediawet moeten gaan samenwerken. Mediadeskundige Jan Rietman, ook aanwezig, heeft onderzocht en berekend dat de mediawet-eisen niet gehaald kunnen worden met de huidige financiering.
Streekomroepen: noodzaak?
De gehele transitie van 280 lokale omroepen naar 80 streekomroepen is al drie jaar gaande. Dit naar aanleiding van een visierapport dat is opgesteld door de brancheorganisatie (OLON) dat de noodklok luidde over de staat van de lokale omroepen.
Wat anderen hierover schrijven
- Trikker – Wie betaalt wat jij te weten krijgt?
- De Gelderlander – Regio8 wil één streekomroep samen met ‘lokalen’
vlnr, Gerwin Nijkamp (Achterhoeks Nieuws), Gerco Mons (De Gelderander) en Peter Berendsen (Regio8)
vlnr, Gerwin Nijkamp (Achterhoeks Nieuws), Gerco Mons (De Gelderander) en Peter Berendsen (Regio8)
De podiumgasten werden stevig ondervraagd Foto: Marcel Houwer
De podiumgasten werden stevig ondervraagd Foto: Marcel Houwer
Trikker, Nieuwslab voor de Achterhoek Foto: Marcel Houwer
Trikker, Nieuwslab voor de Achterhoek Foto: Marcel Houwer